banner51

Bu haber kez okundu.

Arı Olmazsa İnsanlar Aç Kalır ve İnsanlık Biter
Türkiye Arı Yetiştiriciliği Merkez Birliği Başkanı Bekir Yılmaz, arıcılığının en büyük düşmanının tarım ilaçlarını olduğunu ifade ederek, arılarının olmaması halinde insanların aç kalacağını kaydetti.

Arıcılığın biyolojik çeşitliliği koruma anlamında çok önemli olduğunu ifade eden Yılmaz, “Arı yoksa insanlık 4 yılda bitiyor” dedi.

Dünyada bal veren bitkilerin yüzde 70’inine yakınının anavatanının Anadolu olduğunu dile getiren Yılmaz, “Anadolu’nun bitki çeşitliliği çok zengin. Bitki çeşitliliğine paralele olarak da arı çeşitliliği var. Bal arılarının yanı sıra bin tür daha arı var. Ekili alanların yakılmasıyla bu arılar yok olmaya başladı” diye konuştu.

Türkiye’de arıcılığın en büyük düşmanının tarım ilaçları olduğunu ifade eden Yılmaz, “Kontrolsüz atılan tarım ilaçları bu anlamda zarar veriyor. Bal veren çam ağaçlarını koruma kapsamına aldıracağız. Karadeniz’in dağlarındaki ladin ve köknar ormanları da bal veriyor. Dünyanın arı varlığının yüzde 22’si Anadolu’da. Arı sağlığı konusunda üniversiteler ile birlikte çalışıyoruz. Pazarlama konusunda il birliklerimizin 32 tanesinin markası var. Paketleme tesisleri de var. Bazen Rize niye tesis kuruyor Artvin’in varken, Trabzon niye tesis kuruyor Rize’nin varken diyorlar. Şimdi hiçbir Rizeli arıcı balını Artvin’e getirip paketlemez. Bizim bu sosyal yapımız her ile büyük ya da küçük bir paketleme tesisi gerektiriyor. Çünkü o ilde insanlar bal yiyor” şeklinde konuştu.

“Kepçe ile bal satılmasını artık tarihe gömdük” diyen Yılmaz, “Glikoz işini de sonlandırmamız gerekiyor. Glikozcular bizi mahkemeye verdi. Ama biz kazandık. Ceza yediler. Bal diye sattığı glikozun içerisinde GDO’lu mısır şurubu vardı. Arıcılar olarak buna müsaade etmeyeceğiz” dedi.

Arıları gezdirerek üretim yaptıklarının anlatan Yılmaz,: “Türkiye arıcılığının yüzde 75’i gezginci arıcılık şeklinde yapılıyor. Arıcılığın ekonomiye katkısı rakamsal olarak hesap edilemiyor. Bitkisel üretimde müthiş bir katkısı var. Arı olmazsa Türkiye ve insanlık aç kalır” şeklinde açıklamalarını tamamladı.

Yılda 102 Bin Ton Bal 

Öte yandan Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) tarafından Trabzon’da düzenlenen, ‘Sağlıklı Arı, Verimli Üretim, Karlı Pazarlama, Mutlu Üretici’ konulu seminerde konuşan Bekir Yılmaz, Türkiye’de yılda 102 bin ton bal üretildiğini belirterek “Türkiye’de arı yetiştiriciliğine baktığımız zaman 80 il birliğimiz, 57 bin profesyonel üyemiz ve 6.6 milyon arı kovanımız var. Bu yapıyla hem bal üretiminde hem de arı sayısı yönünde dünyanın ikinci büyük arıcı ülkesiyiz. Avrupa Birliği ülkelerinin bal açığı 240 bin tondur” dedi.

DOKAP Sorumlusu Şeref Demir ise Doğu Karadeniz Bölgesi’nin ülkedeki toplam arı varlığının yüzde 20’sini barındırdığını kaydederek, “Yüzde 20.5 bal üretimi yapmaktayız. Arıcılık altyapısının desteklenmesiyle ilgili ilk etapta 230 bin TL’lik bir kaynağı başkanlığımızın ödeneklerinden ayırmıştık. Bunun uygulanmasında Artvin, Bayburt, Rize ve Gümüşhane illerinden 113 kişi başvuru yapmış olup, 229 bin 513 TL öden il müdürlüklerimizin hesaplarına aktarılmıştır. İl müdürlüklerimize şuana kadar yapılan başvurular neticesinde toplam 390 başvuru yapılmış olup 832 bin 700 TL’lik bir kaynağı aktarma için çalışmalarımızı yürütmekteyiz” diye konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol