banner51

Bu haber kez okundu.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİN ETKİLERİ ARTIYOR!

Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Öğretim Üyesi, İklim Değişikliği ve Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ertuğrul Ağırbaş, son yılların revaçtaki söylemi küresel iklim değişikliğine bağlı birçok değişikler olduğunu söyledi.

            Küresel ısınmanın bazı bölgelerde farklı hava olayları ve aşırı yağışları beraberinde getirdiğini anlatan Ağırbaş, "Kulaklıklara da, toprak neminin azalmasına ve bitki örtüsünün değişmesine neden olabiliyor" dedi.

            Karadeniz'in, zengin su kaynaklarına sahip bir bölge olmadığını dile getiren Ağırbaş, şöyle devam etti:

            "Ülke olarak, su stresi çeken bir ülke konumundayız. Kişi başına düşen su miktarı bin 200 litrenin altına düşmüş durumda. Karadeniz üzerinde baktığımız zaman yer-yer su kesintileri oluyor. Bazı dere yataklarının kuruduğunu veya önceki yıllarda olan debisinin giderek azaldığını görüyoruz. Yeni yayımladığımız bir çalışmada son 50 yıllık sıcaklık trendlerine baktığımız zaman çok ciddi artışların olduğunu kaydettik. Bu beraberinde toprak neminin azalmasına ve kuraklığa neden oluyor. Daha önemlisi su kaynaklarının artık ulaşılamaz hale gelerek, tükenmesine yol açıyor."

            İklim değişikliğine bağlı olarak fırtına görülme sıklığının arttığına işaret eden Ağırbaş, ayrıca şunları da kaydetti:

            "Bölge olarak baktığım zaman Türkiye'nin en fazla yağış alan ili Rize. Normalde bir ayda yağması gereken yağış, bir seferde, bir anda yağabiliyor. Buna bağlı su taşkınları ve heyelan olabiliyor. Heyelan ve su taşkınları anlamında çok riskli bir bölgede yaşıyoruz. Aşırı yağış ve hava olaylarının temel nedeni, iklim değişikliğine bağlı değişiklikler. Olması gereken hava olayları veya sıcaklıkların artık o mevsimde görülmediği ve farklı mevsimlere kaydığını görüyoruz."

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol