banner51

Bu haber kez okundu.

YAŞAMI TALANDAN KORUYANLAR YARGILANIYOR

Doğal yaşam alanlarını savunurken yapılan çalışmalara karşı çıkan DEKAP YK Üyesi Hüseyin Acar ile Avni Ertaş ve Behçet Ertaş, mağdurken suçlu ilan edildi.

            Rize Fındıklı'da, başta HES'ler olmak üzere, taşocakları, deniz dolgusu, kıyı balıkçılığı, maden araması, dere ıslahı gibi çalışmalara karşı çıkıp, yaşam mücadelesini sürdürenlerden 3'ü, bir kez daha yargı önünde.

            Yıllardır yaşam mücadelesinden vazgeçmeyen, Fındıklı Dereleri Koruma Platformu'nun (FDKP) kurucuları arasında yer alan Hüseyin Acar, Avni Ertaş ile Behçet Ertaş, daha önce haklarında açılan 'görevi yaptırmamak', 'görevli memura hakaret' gibi suçlamalar nedeniyle yarın (25 Ocak Çarşamba günü) 5. kez yargı önüne çıkacak.

            Aynı zamanda Derelerin Kardeşliği Platformu (DEKAP) Yürütme Kurulu üyesi de olan Hüseyin Acar ile FDKP Sözcülerinden Avni Ertaş ile birlikte hakkında dava açılan Behçet Ertaş'ın da yargılandığı davanın 5. duruşması 25 Ocak Çarşamba günü (yarın) Saat:11.30'da, Pazar Bölge Adliyesinde görülecek.

            Duruşma 5 Kez Ertelendi

            Fındıklı’da 15 yıldır HES'ler başta olmak üzere doğa talanına karşı çıkan yaşam savunucuları Hüseyin Acar, Avni Ertaş ile Behçet Ertaş'ın yargılandıkları davanın 4. Duruşması, 18 Ocak Çarşamba günü Rize Pazar Bölge Adliyesi 1.Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Duruşma, 25 Ocak Çarşamba gününe (yarına) ertelendi.

            Geçen hafta yapılan ve yaklaşık 5 dakika süren duruşmada Hâkim, dosyanın mütalaasının hazırlanması için savcılığa tebliğine karar verdi. Açıklanan bu gerekçe ile duruşmanın, 25 Ocak 2023 tarihine (yarına) ertelenmesine karar verildi.

            "Ortada Bir Şey Yokken 5 Kez Adliyeye Geldik"

            Geçen haftaki duruşma sonrası Adliye çıkışında açıklama yapan Avni Ertaş, yargılananın 5 dakika sürdüğünü, duruşmanın 1 hafta sonraya ertelendiğini ifade ederek, şunları söyledi:

            "Umarım bu sefer karar duruşması olacak. Çünkü bu artık gerçekten ceza alsak da almasak da biz bir tür cezalandırılmış olduk. Ortada hiçbir şey yok ama 5 kez adliyeye gelmiş olacağız. Şunu açıkça belirtmek isterim iktidarı eline geçiren, gücü ele geçiren, yani keseri ele geçiren herkesi çivi zannediyor. Çivi gibi çakmak istiyor. Biz bunlara alışığız. Kim ne derse desin biz yaşam alanlarımızı savunmaya korumaya, mücadeleye devam edeceğiz."

            DEKAP YK Üyesi Hüseyin Acar ise, "Mahkeme erteliyor ancak yaşam devam ediyor. Yaşam alanlarımızı korumaya devam edelim. Biz mücadelemizi ertelemeyelim mücadelemizi, bize destek veren arkadaşlara teşekkür ediyoruz" dedi.

            Mağdurken Suçlu Oldular

            Söz konusu kişilerin olaydan 1 ay sonra vadiye geldiğini, vadiden ayrılmalarına izin vermediklerini anlatan Ertaş, "Jandarmaya haber verdik. Bu kişileri karakola kendimiz götürüp teslim edeceğimizi ve şikayetçi olacağımızı söyledik. Bu sırada tartışma yaşandı. Biz mağdur durumdayken jandarma bizden şikayetçi oldu ve böyle bir dava açıldı" dedi. 

            Hüseyin Acar ise, kendilerinin yaşam alanlarını koruduğuna dikkat çekerek, "Yaşam alanlarını korumak suç oldu ama geri durmayacağız. Bize ceza verebilirler ama unutmasınlar deremizdeki kırmızı benekli alabalığa ceza veremezler! Bize kelepçe vurabilirler ama derelerimize kelepçe vuramazlar. Dün mücadele ettik, bugün de ediyoruz, yarın daha güçlü mücadele edeceğiz" diye konuştu.

            Savcılık Israrcı

            Yargılanan 3 isim, iddianame ile ilgili yaptığı ortak açıklamada, 'Görevi başındaki memurlara cebir göstermek suretiyle TCK 625/1 ile düzenlenen kanuna muhalefet' ve TCK 43/2 hükümleri uygulanması istemiyle atılı suçlardan cezalandırılmalarını isteyen Savcılığın, "Verilecek cezanın kısa süreli hapis cezasını aşması ve ertelenmemesi halinde şüphelilerin 5237 sayılı TCK'nin 53. maddesindeki haklardan yasaklanması" talebinin vurgulandığını kaydettiler.

            DEKAP ve FDKP Yürütmeleri de, 25 Ocak Çarşamba günü (yarın) Rize Pazar Bölge Adliyesinde sabah saat:11.30'da görülecek olan dava için çevrecileri de desteğe çağırdı. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol