Rize'de geçtiğimiz yıllarda çaya alternatif olarak üretilmeye çalışılan kivinin çayın yerini alamadığı kaydedildi.
Bir dönem çaya alternatif olarak düşünülen, uğrunda çaylık arazilerin dahi kivi bahçelerine dönüştürüldüğü çayın başkenti Rize'de beklenen olmadı.
Karadeniz bölgesinde yetişebilen ve getirisi iyi olduğu için ekimlerine başlanan kivi fidanları Rize'de yaklaşın 4 bin dekar alanda dikildi. Toplam 6 bin tonluk üretimi ile Türkiye'de 4. sırada yer alan Rize'de, yine de kivi, çayın yerini alamadı.
Fındık ve Çayın Yerini Tutamaz!
Ancak, çaya göre getirisi yüksek olan kivi, sadece üreticiye ek getiri kaynağı oldu.
Durumu değerlendiren RTEÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Akbulut, "Kivi üretim alanları son 5 yılda yüzde 35 artış göstererek 33 bin dekara çıktı. Kivi üretimi ise son 5 yılda yüzde 70 artarak 79 bin tona çıktı. Üretimde Yalova ilk sırada iken Rize ise 4 bin dekar alanda 6 bin tonluk üretimle 4. sırada yer alıyor" dedi.
Kivinin taze tüketim yerine kurutarak, dondurarak veya meyve suyuna işlendiğini kaydeden Akbulut, şöyle konuştu:
"Sağlık açısından değerli bir ürün. Çay ve fındığa baktığımızda, 1 milyon 400 bin ton yaş çay üretimi ile Dünya'da 5. sırada yer alıyoruz. Fındıkta da üretimde dünya 1.'siyiz. Kivide de 79 bin ton üretimle dünyada 7. sıradayız. Bu anlamda bakınca, fındık ve çay ülkemiz için vazgeçilmez tarımsal ürünler, biz bu ürünlerden vazgeçemeyiz. Bunlara bir alternatif arayamayız. Bu yüzden kivi, fındık ve çaya alternatif olamaz ama ek gelir getirici bir ürün olarak geliştirilebilir."