banner51

Bu haber kez okundu.

LİPTON İŞÇİLERİNİN GREV VAKTİ GELDİ!

Lipton'un Rize'deki yaş çay fabrikalarında çalışan işçiler grev kararı aldı.

            Tek Gıda-İş Sendikasının örgütlü olduğu Ardeşen ve Fındıklı ile Artvin Arhavi'deki Lipton yaş çay fabrikalarında işçiler, greve çıktı.

            Unilever'e ait Lipton'un Ardeşen, Fındıklı ve Arhavi fabrikalarında çalışan işçiler grev kararı alırken; Tek Gıda-İş yetkilileri, işçilere önerilen zam teklifi için, 'saçma sapan' ifadesini kullandı.

            Tek Gıda-İş Sendikası ile Unilever'in Lipton Yaş Çay Fabrikaları arasındaki 17. Dönem Toplu Sözleşme sürecinde anlaşma sağlanamaması sonucunda şirketin Ardeşen, Fındıklı ve Arhavi fabrikalarında çalışan işçiler grev kararı aldı.

            Tek Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Türkel ve yönetim kararı ile  greve çıkma kararının alındığı belirtildi.

            Açıklamada ayrıca, şirket yetkililerinin, çalışanlara grev oylaması zorlamasında bulunmasının da suç olduğu dile getirildi.

            Sendikanın Lipton Şube Yönetimi adına yapılan açıklamada, müzakerelerde şirket yetkililerinin önerdiği yüzde 10,58'lik teklif, 'saçma sapan rakamlar' olarak nitelendirildi.

            İşçilerin 4 ay çalışıp, 8 ay boşta durdukları belirtilen açıklamada, 4 aylık çalışma karşılığı alınan ücretin 12 aya bölündüğünde asgari ücretin altında kaldığı değerlendirmesi de yapıldı.

            'Ürün Çıkmayacak'

            Tek Gıda-İş Lipton Şube Başkanı Mustafa Yüksel, yönetim kurulu adına yaptığı açıklamada, "Birlik beraberlik içerisinde çıkıp grevimizi yapacağız. Emeğimizin karşılığını alana kadar fabrikaların önünde bekleyeceğiz ve fabrikadan herhangi bir ürünün çıkmasına da izin vermeyeceğiz" vurgusu yapıldı.

            Emek Hırsızlığı

            Asgari ücretin de altında kalan bir para ile ailelerin geçinmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Yüksel, patronun emek hırsızlığı yaptığını ileri sürerek, "Biz Lipton çalışanları olarak bu pandemi döneminde sadece alnımızdan dökülen terin karşılığını istedik. Bu durum adaletli değil, adil değil. Lipton fabrikalarında çalışmakta olup kronik hastalığa yakalanmış arkadaşlarımız var, işe çağrılmadılar. Tek suçları kronik hastalığa yakalanmaları. Bu kardeşlerimiz maddi anlamda çok büyük sıkıntılar çekiyor ve başka yerde de çalışamıyorlar. Unilever şirket yetkilileri, 'Biz bu kronik hastaların maaşlarını ödeyeceğiz' diyerek bize yalan söylediler" ifadelerini kullandı.

            Alınan grev kararının ardından, şirket içerisinde çalışanlara baskı yapıldığı ve grev oylamasına zorlandıklarını anlatan Yüksel, şirket yetkililerinin suç işlediklerini ve çalışanları bölmeye çalıştıkları da kaydetti.

            Birlik-Beraberlik İçinde Greve

            Birlik ve beraberlik içerisinde grevlerini gerçekleştireceklerini ifade eden Yüksel, "Her ne olursa olsun Lipton çalışanlarının birlik ve beraberliğini bozmaya kalkanlara müsaade etmeyeceğiz. Emeğimizin karşılığını alana kadar fabrikaların önünde bekleyeceğiz ve fabrikanın ürün çıkarmasına izin vermeyeceğiz" diye konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol