banner51

Bu haber kez okundu.

FINDIKLI'DA ÇÖP SORUNU

         Yeniköy köyü sınırlarında, Karadeniz sahil yolu bitişiğinde, Fındıklı Belediyesi'nin başlattığı çöp depolama alanı çalışmasına vatandaşlar tepki gösterdi. 


       Çervatoğlu, konu hakkında yaptığı açıklamada, katı atıkğın bütün Karadeniz’in sorunu olduğunu ifade ederek, daha önce içme suyu kaynağına yakın, dere yatağındaki depolama alanını kapattıklarını söyledi. 


           Yıllarca dere yatağında biriktirilen atıklar, içme suyuna karıştığını kaydeden Çervatoğlu, Önce Arhavi Belediyesi’nin  depolama alanından destek isteyerek, iki buçuk ay bu belediyenin gösterdiği yere çöpümüzü depoladık. Bu süreç içerisinde ilçe sınırlarında konutlara uzak olan bölge araştırdık, ama çok sağlıklı bir sonuca ulaşamadık. Eski bir maden ocağı alanında düşündük, fakat burada da mülkiyetten kaynaklı bir ruhsat sorunu vardı. O yüzden biz de kalıcı çözümü devreye sokana kadar, söylenen yerde geçici olarak günlük depolama, ilaçlama ve üstünü toprakla kapatma faaliyeti yapmayı planlıyoruz."dedi.


BU DURUM GEÇİCİ


           Şuanki durumun geçici olduğunu kaydeden Çervatoğlu, "Hemşin, Çamlıhemşin, Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Tunca belediyeleri olarak kalıcı bir çözümün peşindeyiz. Şimdiye kadar bu yerleşim bölgelerinde çöpler dere, deniz veya yol kenarlarına vahşi depolama ile yığılmış. Diğer belediyelerle birlikte biz, buralardaki çöpün sıkıştırılıp Trabzon’daki katı atık tesislerine nakledilmesi için bir tesis inşaatı başlattık. Dolayısıyla şu an yapılan vahşi depolama işi geçicidir. Bu işlem de Rize valiliği koordinasyonunda yapılmaktadır."dedi.

            Geçici depolama alanının önceden heyelan bölgesi olan ve karayolları kenarında yer alan bir mevki olduğunu belirten Çervatoğlu, "En yakın mesafede, 250 metre uzaklıkta, tepe arkası denebilecek bölgede 3 tane konut bulunmaktadır. 400 metre uzaklıkta ise fındık tarlaları yer almaktadır. Çöp, sadece atıkların nerede depolanacağı ile sınırlı bir sorun değil. Bütünlüklü bir bakış açısına sahip olmak lazım. Fındıklı Belediyesi olarak bunun farkında olduğumuzdan, geri dönüşümü mümkün olan çöplerin ayrıştırılması için eğitim çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmalar sonucunda çöpler, Temmuz ayından beri ayrıştırılarak iki aşamada toplanıyor. Bugüne kadar hedefimizin altında olsak bile 35 ton geri dönüşümlü çöpü ayrı toplayıp vahşi depolama alanlarının dışında tutmayı başardık. Hatta belediye sınırlarının içerisinde olmasa da iki köyde sıfır atık politikasıyla gerekli eğitimleri vererek, kompost yöntemi ile halkımızın gübre üretmesini sağladık."dedi
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol