Fındıklı’da, Organik Çay Tarımına geçiş sürecindeki sorunlar ve sağlıksız yürüyen sürecin değerlendirme toplantısı yapıldı.



Fındıklı Ziraat Odası Başkanlığı organizatörlüğünde Ziraat Odası toplantı salonunda yapılan ve 4 saat süren toplantıya, Fındıklı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Ali Özsoy, Ardeşen Ziraat Odası başkanı Turan Kabaoğlu, Fındıklı Muhtarlar derneği başkanı M.Sabri Alper, Ardeşen Köy Muhtarlar Derneği Başkanı Maksut Çırakoğlu, Ardeşen Mahalle Muhtarlar Derneği Başkanı Muhammet Yazıcı, Fındıklı Esnaf ve Zanaatkarlar Odası Başkanı Kadirhan Kadıoğlu, Fındıklı Sınırlı Sorumlu Taşıyıcılar Kooperatifi başkanı Sait Yıldırımkaya, Sümer köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi başkanı Ali Rıza Türkselçi, Köy,mahalle muhtarları ve üreticiler katıldı.
Fırtına deresinin doğu kesiminde kalan bölgede 2017 yılında organik çay üretimine geçildiği ifade edilen toplantı sonunda ortak bir bildiri yayımlandı.
Organik üretime karşı olunmadığı ifade edilen bildiride, hedef tahtası olunmasına tepki gösterildi.
Organik üretime geçiş çalışması konuşulmaya başlandığında tüm çay üreticilerini kapsadığının kaydedildiği bildiride, şunlara yer verildi.
“Biz bu çalışmaya hiçbir bedel konuşulmaz iken üyelerimizin bir bölümü karşı olmasına rağmen destek verdik. Ne oldu da şimdi? Fırtına Vadisi doğusuna kaydırıldı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Rize’de organiğe karşı olan sivil toplum başkanlarını aldı karşısına pazarlık yapıldı. Rize’den vazgeçildi, doğudan 200 bin hektar sormadan razılığı alınmadan üreticiye dayatılmak istenmektedir.
ORGANİK TARIMA KARŞI DEĞİLİZ, ALT YAPISIZ, SAĞLIKSIZ VE
KARMAŞIK YÜRÜYEN SÜRECE KARŞIYIZ.
KARMAŞIK YÜRÜYEN SÜRECE KARŞIYIZ.
Bir kısım üreticinin kimyasal gübre almakta ve almış olduğu ifade edilen açıklamada, Bu gibi çalışmalar kampanya dönemi sonrası başlatılmalı idi.Organik üretim gönüllülüğe esastır.Biz demiyoruz literatür öyle diyor. Zordur imkan verilmesi lazım. Talebimiz 2017 yılında üretici temsilcilerinin içinde olacağı bir alt yapı çalışması hazırlanarak 2018 de üreticimizin memnun olacağı bir projeyle organik tarıma geçilmelidir.Sayın bakan, denemek mi istiyorsunuz?Gelin konuşalım.Elbette ki 60 bin üretici ile yönetici konuşamayabilir.Ancak üretici temsilcileri ile görüşülür.Yani her türlü yetkilendirilmiş bulunmaktayız.İlçemizde organik gübreciler arttı.Spekülatörler çoğaldı.Gıda Tarım ve Hayvancılık bakanımız Çaykur toplantı salonunda sözü vardı.Çayla ilgili daire oluşturulacaktı ve o daire yöneticileri yapılacaklarla ilgili bizimle istişare edecekti.Unutulduk mu? Yoksa yaptık ettik mi deniliyor? Üreticilerimizin çoğu şuan mevcut bazı bölgelerde uygulanmakta olan organik tarım şartları biliyor.Onlar gibi desteklenmeyeceğini duyunca tepkisini arttırıyor.Amacımız karar verilmeden evvel bizimle görüşülmesidir.” denildi.


