Fındıklı Belediye Başkanı Çervatoğlu, "Sermaye, kapitalist ilişkiler kooperatifçiliği hep kötü gösterdi, çünkü kooperatifçilikte kar etme güdüsü yok" dedi.
Kooperatifler üzerinden, 'Halkın Bakkalı' adını verdikleri kooperatif marketi kurduklarını kaydeden Çervatoğlu, fiyat istikrarının kooperatiflerin güçlendirilmesi ile sağlanabileceğini savunurken, "Artı değer sermaye grubuna gidiyor. Arada haller, aracılar var, hepsi tüketiciye geliyor. O aradakileri kaldırdığımız zaman bizden bize dediğimiz noktada o aradaki artı değer gerçekten üreticiye gitmesi sağlanır" diye konuştu.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda kooperatifleşmenin olduğunu söyleyen Çervatoğlu, "Dayanışma ruhuyla geliştirilen, oluşturulan bir üretim modeli kooperatif. Bugün kooperatifçiliğe baktığımızda bizden bize diye düşünüyorum. Gerek sermaye gerek kapitalist ilişkiler gerek neoliberal süreç, kooperatifçiliği hep kötü gösterdi. Çünkü kooperatifçilikte kar etme güdüsünden çok paylaşım ve ürettiğin ürünün teşviki yani ürünün nitelikli olması ve nitelikli bir ücretlendirilmesi söz konusu" diye anlattı.
Muhalefet, fiyat istikrarı konusunda hükümetin, bir planlama ve politikasının olmadığını söylerken; CHP'li belediyeler, üreticilerle birlikte oluşturdukları kooperatif ürünlerini, yine kendilerinin oluşturduğu kooperatif marketlerinde halka sunuyor.
Fındıklı Belediyesi de, kurulan 2 kooperatifin işleyişi ile bu halka sunuşlara öncü örnek oluşturuyor.
Cumhuriyetin Temelinde!
"Kooperatifçilik bu ülkenin kuruluşu" diyen Çervatoğlu, "Atatürk'ün Cumhuriyet devriminden sonra ülkenin kalkınması ve sanayileşme hamlesinin tarımdan geçerek, aslında üretim modelinde sadece sermaye değil, halkın üretim içerisinde paylaşarak, dayanışma ruhuyla geliştirilen, oluşturulan bir üretim modelidir kooperatif. Bunu istemeyen sermaye, elbette kooperatifçiliği kötü gösterecekti" dedi.
Üretici Emeğinin Karşılığını Alabilmeli
Bugün, üreticilerin kooperatifleşmeye daha çok ihtiyacı olduğunu vurgulayan Çervatoğlu, "Sermayenin doğal, geleneksel üretim ilişkilerini ortadan kaldırılarak endüstriyelleşmesi, kimyasalların, katkı maddelerinin kullanılması, gıda güvenliği zincirinin kopması, kar amaçlı sürecin hakim olmasına neden oldu. Bu çerçevede yeniden kooperatifçiliğe dönerek, üreticinin desteklendiği, emeğinin karşılığını alabileceği bir noktaya getirmek lazım" ifadelerini kullandı.
'Üreten Biz, Tüketen Biz!
Sermayenin tekelleşemeye doğru ilerlediğini belirten Çervatoğlu, şunları söyledi:
"Bakkal, yerel üretim bitirilmeye çalışılıyor. Bizim yapmamız gereken en önemli maliyet, lojistik ve depolama. Hane halkını destekleyerek geleneksel, doğal yöntemlerle bunu nitelikli bir şekilde üretebiliriz, nitelikli, kaliteli ücretle de satın alabiliriz. Kooperatifçilikte iki tane biz var. Üreten biz olduğumuza göre bizim ürettiğimiz ürünlerin tüketen de biziz. Aracı olmadan, kooperatifler aracılığıyla, 'Halkın Bakkalı' gibi, sosyal ve toplumcu belediyecilik anlayışı ile yapılması gerekiyor."
'Devrimcilik, Zoru Başarmaktır!'
"Devrimcilik, zoru başarmaktır" diyen Çervatoğlu, "Mustafa Kemal Atatürk de zaten zoru başardı, devrim yaptı. Zora inanmayacak, mücadele etmeyeceksek o zaman birilerinden farkımız kalmaz. Kooperatifçilik aynı zamanda bizim köylüyü, üreticiyi, üretenin yönetime katılımını sağlamaktır. Bizim farkımız tam da üretenin gerçekten alın terinin kurumadan karşılığının verilmesi ve yönetimde söz sahibi olabilecek ilişkilerin tahsis edilmesidir. Kooperatifçilik, bu üretim ilişkilerinin en alt, paylaşılabilir, dayanışma içerisinde geliştirilebilir örgütlenme biçimidir diye bakıyorum" şeklinde konuştu.
'Toplumcu Belediyecilik Anlayışı!'
Fındıklı Belediyesi olarak "Meci Tarımsal Kalkınma Kooperatifi" ve "Meci Emek Eli Kooperatifi" oluşturduklarını söyleyen Çervatoğlu, "Hedefimiz gerek bizim kooperatiflerimizin ürettiği ürünlerin gerek diğer bölgelerde üretilen ürünlerin güvenli gıda oluşturarak halkımızla buluşmasını sağlamaktı. Bu anlamda Fındıklı halkına teşekkür ediyorum, 'Halkın Bakkalı'na, kendi ürünlerine sahip çıkıyorlar" dedi.
Türkiye'nin başka şehirlerinden Fındıklı'da üretilen ürünleri almak için kendilerine ulaştıklarını ifade eden Çervatoğlu, "Biz de arıyor, Ege'deki, Diyarbakır'daki, Akdeniz'deki veya Sakarya'daki kooperatiflerle bağlantıya geçiyoruz. Oradaki kooperatif ürünlerini Fındıklı'da halkla buluşturmak başka bir keyif ve haz veriyor" dedi.
Tarımsal Kalkınma Zirvesi
'CHP'li Belediyeler Tarımsal Kalkınma Zirvesi'ni anlamlı ve verimli bir çalışma olarak değerlendiren Çervatoğlu, "Belediye başkanları olarak çalışmalarımızı birbirimize anlatıyor ve etkileniyor; kendi ilçemizde veya ilimizde uygulamaya çalışıyoruz. Belediyelerimiz, personellerimiz ile birlikte kooperatifler bir araya geldi, birbiriyle ile temas kurdu. Önümüzdeki süreçte bunun mutlak bir çıktısı olacak. Halkçı, toplumcu belediyecilik anlamında halkçılığı öne çıkararak, toplumsal üretim ilişkisinin tekrar hayata geçirilmesi ve köylüyü tekrar ayağa kaldırmak için CHP, bu çalışma ile seferberlik ilan etti diye düşünüyorum."