Fındıklı ilçesinde ÇAYKUR tarafından yürütülen organik çalışmaları incelemek üzere İlçe Kaymakamı Arif Karaman ve Fındıklı Belediye Başkanı Adnan Özbalaban, Ardeşen Belediye Başkanı Hakan Gültekin ve Fındıklı Özel İdare Müdürü Dursun Yaşaroğlu ile birlikte bölgede olan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu organik tarım projesi kapsamına alınan Çağlayan vadisinde Yeditepe Üniversitesi tarafından yapılan çalışmaları yerinde gördüler.
Yeditepe Üniversitesi araştırma görevlisi Ziraat Yüksek Mühendisi Ferhat İlci bölgede yapılan gübreleme ve toprak iyileştirme çalışmaları hakkında Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu’na ve heyete bilgi verdi. Fındıklı organik meyve üreticileri Birliği başkanı Mehmet Gürkan’a ait çay, fındık, kivi ve kokulu uzum bahçelerine uygulama yaptıklarını belirten İlci: “Çaykur ile Yeditepe Üniversitesi arasında imzalan protokol kapsamında; Çayeli Senoz vadisi, Yeşiltepe köyü ile Güneysu Dumankaya köylerinde bütün olarak, Çamlıhemşin ve Hemşin ilçelerindeki organik bölgedeki 3 farklı çay bahçesinde ayrıca Ardeşen ve Sabuncular Çay Fabrikası hinterlantlarında olmak üzere görevli Çaykur mühendisleri ile birlikte belirledikleri 3 farklı konvansiyonel çay bahçelerinde uygulama yapmaktayız. Çağlayan vadisinde Sayın Mehmet Gürkan’a ait bahçelerimize sonbaharda LİFEPOWER isimli organik katı gübre, sonbahar ve ilkbaharda don stresine karşı BACTOGOLD uygulaması ve şu anda da LİFEBAC- NP isimli mikrobiyal gübre uygulaması yaptık. Uygulama sonuçlarını her sürgü sonunda AR-GE raporu olarak Üniversitemiz tarafından yayınlanmakta ve bu raporlar doğrultusunda çalışmalarımız yönetilmektedir.” Dedi.
Bölgede başlatılan organiğe geçiş projesinde en büyük sorunlardan birinin organik çayda kullanılacak gübre sorununun olduğunu belirten Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu: “Bölgede başlattığımız organik çay tarımında en büyük sorunlardan biri organik çay tarımına geçen üreticilerin kimyasal gübre yerine kullanacağı organik gübrenin belirlenmesiydi. Bu amaçla Teşekkülümüz ile Yeditepe Üniversitesi Rektörlüğü arasında 2014 yılında bir protokol imzaladık. İmzalanan protokol ile 2015 yılı boyunca Çayeli ilçesi Senoz vadisi Yeşiltepe köyünde deneme çalışmaları yürütüldü. 2015 yılında yürütülen organik gübre deneme çalışmaları mühendislerimiz denetiminde Yeditepe Üniversitesi ekipleri tarafından yapıldı. Bu çalışmada, farklı rakım ve yöneylerdeki çay bahçelerinde % 20 ila %70 arasında verim artışları görüldü. Uygulamanın tüm organik sahalardaki sonuçlarını görüp emin olmak için 31.12. 2015 tarihinde imzalan ek protokol ile aynı kapsamda 2016 yılında da çalışmalara devam etme kararı aldık.
Ek protokol kapsamında Yeşiltepe köyündeki uygulama bir yıl uzatılırken, Güneysu Dumankaya köyü protokol kapsamına alındı. Bunun yanında konvansiyonel çay tarımı yapılan alanlarda, kimyasal gübre ile organik gübre uygulanması arasındaki sonuçlarının belirlenebilmesi için deneme bahçeleri oluşturulması ve bu kapsamda Çayeli Yeşiltepe köyü ve Güneysu Dumankaya köylerinin tamamı ve Fındıklı, Ardeşen, Çamlıhemşin, Hemşin ve Çayeli’nde demonstrasyon çay bahçeleri belirlenip uygulamaya başladık.
Sonuçları sürgün sonlarında hazırlanan raporlarla takip ediyoruz. İnşallah bölgemizin geleceği için çok önemli bir proje olan organik tarım projemizin önündeki en büyük sorunlardan biri olan organik gübre sorununu da aşmış olacağız. Ben başta Sayın Bedrettin Dalan olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” Dedi.
Yeditepe Üniversitesi ile yapılan protokol kapsamında belirlenen usullerle gönüllü olarak uygulama yapan üreticilerin organik gübreleri Yeditepe Sağlık A. Ş tarafından ücretsiz sağlanmakta. Yapılan çalışmalar Yeditepe Üniversitesi uzman personeli ile Çaykur Çay Araştırma Enstitüsü ve ilgili Çay Fabrika Mühendisleri gözetiminde yürütülmekte.