RTEÜ Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Engin Dursun, bölgede lahana ve sık çay içilmesine bağlı tiroit hastalıklarının yoğun görüldüğünü söyledi.
Tv53'te gazeteci Mustafa Bayrak'ın, "Gündem Rize" programına konuk olan Dursun, Rize'nin iller bazında küçük bir il olmasına rağmen etrafındaki yerleşim yerleriyle beraber yoğun hastanın olduğu bir bölge olduğunu söyledi.
Hastaların profilini değerlendiren Dursun, “Genelde hastalarımız baş ağrısı, burun tıkanıklığı ve işitme kaybıyla, baş dönmesi, burun veya geniz akıntısıyla, kulak çınlamasıyla gelebiliyor. Nadiren de, boyunda şişlikle gelen hastalarımız oluyor. Hastayı değerlendirip, tanı ve tedavisini yapmak bizim ilk görevimiz” dedi.
Lahana ve Sık Çay İçmek!
Bölgeden kaynaklı tiroit hastalıkların etkili olduğunu kaydeden Dursun, "Tiroit hastalıkları hastane içinde belli branşlarda paylaştık. KBB, bu bölgede genel olarak genel cerrahi ve endokoloji veya dâhiliye problemleri içinde çözülüyor. Bu bölge iyot eksikliği ve buna benzer problemler ile lahananın çok yenmesi ve çayın çok içilmesi nedeniyle tiroit hastalıklarının çok sık görüldüğü bir bölgedir” diye konuştu.
Kulak Ağrısı ve İşitme Kaybı!
Baş dönmesi ve kulak ağrısıyla kendilerine başvuran hasta sayısının da fazla olduğunu belirten Dursun, "1-2 gün içinde ortaya çıkan işitme kaybı bizim için son derece önemli. Bu, hastalığı acil tedavi gerektiren, biran önce tedavisine başlanması gerektiren bir durum. En sık görüleni kulak kirleridir. Dış kulak yolu iltihabı da olabiliyor. Bunların tedavisi tamamen farklı. Bazen üst solunum yolu enfeksiyonlarının neden olduğu ani bir işitme kaybı da gelişebiliyor. Bu nedenle kulak zarı etkilenebiliyor. Ana Bilim Dalımız altında çalışan Odyoloji Bölümü Türkiye'deki 25 referans merkezlerinden biridir" ifadelerini kullandı.