Rize Sosyal Güvenlik İl Müdürü Mustafa Bakırcı, sosyal güvenliğin sağladığı haklarla sigortasız çalışan kişinin yararlanamayacağı haklar hakkında bilgilendirmede bulunarak vatandaşlarımızın haklarına sahip çıkmalarını istedi.
Sosyal güvenliğin, anayasal bir hak olarak Anayasa’nın 60.Maddesinde yer alan, “Herkes, sosyal güvenlik hakkına sahiptir. Devlet, bu güvenliği sağlayacak gerekli tedbirleri alır ve teşkilatı kurar” hükmü ile güvence altına alındığı hatırlattı.
Bakırcı, “Çalışanların sosyal güvenlik sistemine dahil olmaları hak ve aynı zamanda bir yükümlülüktür. Çalışanlar kanunen bu hakkın yerine getirilip getirilmediğini işverenden isteme hakkına ve yerine getirilmediği takdirde de yasal yollara başvurma hakkına sahiptir İşverenler açısından da; gerek kendisini gerekse yanında çalıştırdığı kişileri sosyal güvenlik kurumuna bildirmek zorundadır” dedi.
Sosyal Güvenlik Hakları
Sigortalılar açısından sosyal güvenliğin sağladığı haklarla sigortasız çalışan kişinin yararlanamayacağı haklar hakkında bilgilendirmede bulunan Bakırcı, şunları kaydetti:
“Sağlık hizmetleri; İş kazası, meslek hastalığı, hastalık ve analık hali nedenleriyle çalışılamayan sürelerde geçici iş göremezlik ödeneği; İş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle kısmen veya tamamen çalışamaz duruma gelinmesi veya vefat halinde sürekli iş göremezlik geliri; Herhangi bir nedenle sakatlanıp çalışamaz duruma gelindiğinde malullük aylığı; Belli bir yaşa gelindiğinde de emekli aylığı; Vefat halinde ölüm aylığı; Vefat halinde cenaze yardımı; Doğum yapılması halinde emzirme ödeneği.
Sigortasız Çalışan Kişinin Yararlanamayacağı Haklar:
Yaşlılık, malullük ve ölüm aylıkları için gerekli şartları yerine getiremez. Kendisi ve aile bireyleri sağlık hizmetinden yararlanamazlar. İş kazası veya meslek hastalığı halinde geçici iş göremezlik ödeneği ve sürekli iş göremezlik geliri alamaz. Hamilelik durumunda geçici iş göremezlik ödeneği alamaz. İşsiz kalması halinde işsizlik ödeneği alamaz. Kıdem tazminatı, asgari geçim indirimi gibi haklardan faydalanamaz. Kendisinin hayatını kaybetmesi halinde geride kalanlar ölüm aylığı alamazlar.”
Öncelikle SGK'nın bütçe üzerindeki yükünü hafifletmek, kurumun aktüel dengesini iyileştirmek, aynı zamanda sosyal hakların kullanılmasını önleyen engelleri ortadan kaldırmak istediklerini belirten Bakırcı, bu hedefe ulaşmak için yoğun bir şekilde farkındalığı, toplumsal bilinci artırma, tüm aktörlere ulaşma gayretinde olduklarını ifade etti.
Genel Sağlık Sigortası borcu bulunan vatandaşların, başvuru şartı aranmaksızın gecikme zammı ve faizlerinin silindiğini, bu borçların yıl sonuna kadar ödenmesi halinde gecikme zammı ve faiz tahakkuk etmeyeceği hatırlatan Bakırcı, “Yasa gereği bugüne kadar hiç gelir tespiti yaptırmayan, borçları bulunan genel sağlık sigortalılarının ikametgahlarının bağlı bulunduğu SYDV kanalı ile 31 Kasım 2021 tarihine kadar gelir testi yaptırmaları, aile içindeki gelirleri brüt asgari ücretin 1/3’ünden düşük çıkacakların GSS borçları silinecek ve sağlık primleri devlet tarafından karşılanacak” dedi.